Alla inlägg den 18 augusti 2008

Av Ingrid - 18 augusti 2008 13:56

Allt på 30-talet var inte stilfull klädsel och snyggt kristidssmala människor (apropos tidigare inlägg). Kollade de belästa döttrarnas tankeutbyte på Ingrids blogg och kan härmed förmedela ett lästips från Astrid: Staffan Thorsells tankeväckande “Mein lieber Reichkanzler” (Bonnier Fakta). Undertiteln är “Sveriges kontakter med Hitlers rikskansli” och de var betydligt fler och mindre smickrande än vad den officiella svenska historieskrivningen så gärna vill låta påskina.



Thorsell reder ut vårt eget kungahus långa flört med nazismen. För inte bara var vår nuvarande kungs morfar Carl Eduard av Sachsen Koburg en ledande lokal nazist långt före det definitiva maktövertagandet 1933. Även vår nuvarande tronföljares morfar, Walter Sommerlath, blev som Thorsell skriver, medlem i nazistpartet den 1 december 1934 med medlemsnumret 3 592 030.



Läs också om gamle Gustav V:s handskrivna brev till Hitler om dennes modiga kamp mot ryssen, Sven Hedins många besök i rikskansliet och Göbbels besatthet av familjen Bonnier.



Det är alltså Gröfaz själv som avses. GRÖFAZ = Größter Feldherr Aller Zeiten, skämtsam benämning på Hitler. Hitler var dessutom såväl schäfer som skotteägare, hmm..

Av Ingrid - 18 augusti 2008 07:26

Inspirerad av tidigare fina 30-talsfoton, öppnas härmed nostalgoteket med en stämningsbild ur det egna familjealbumet, nämligen blogginnehavarens far och mor, Åke och Lisa. Njut av det förälskade unga paret på söndagspromenad på Djurgården i Stockholm. På den tiden kunde folk verkligen klä sig!

Ovido - Quiz & Flashcards